Іван Готра

Народився 15 серпня 1969 року в с. Порошково, Перечинського району, Закарпатської області. В 1996 році закінчив історичний факультет Ужгородського деравного університету. Працював електриком на Перечинському лісохімкомбінаті. Дільничим інспектором в Пречинському РВ УМВС. З 2000 року працює вчителем історії в Порошківській ЗОШ І-ІІІ ступенів. Обирався Депутатом Перечинської районної ради V скликання. Голова Перечинської районної організації ВУТ "Лемківщина".

ВІД ЧОГО ПОХОДИТЬ НАЗВА СЕЛА ПОРОШКОВО



Село Порошково, яке розкинулося в мальовничій долині поміж вкритими буковим лісом горами, є без сумніву одним з найстаріших населених пунктів Тур’янської долини. Одна з перших письмових, згадок про Порошково відноситься до 1381 року. Порошково згадується в латинському тексті під назвою „Прорсто”. Входило воно тоді до Унгського комітату.
Існує декілька версій походження назви села. Одна з головних – засновником села, його першим жителем був шолтес Порошко. Різновидами цієї версії можна вважати версію про походження назви Порошково від професії засновника села – він був виготовлювачем пороха (порошка) – Порошкарем. Як уточнення цієї версії можна навести прислів’я, яке наводили старожили для пояснення назви села – „ там де борошно, там і порошно”. Дійсно в Порошкові існував водяний млин.
Однак є ще одне пояснення назви села. Це пояснення своїм корінням йде до побудови в другій половині ХVІІІ ст. в селі кам’яної церкви. За переказом, на кінець будівництва церкви, за межами області було замовлено іконостас, який в межах краю не виготовлявся. Коли виготовлений іконостас було доставлено і встановлено то всі були здивовані. Іконостас за багатством оздоблення. Художнім виконанням не відповідав виплаченим громадою коштам, був значно дорожчим. Як пізніше вияснилось, іконостас був виготовлений для іншої церкви, в Болгарії. Той факт, що іконостас доставили в Порошково, пояснювали не помилкою, а схожістю назв. Чи відповідає ця історія дійсності, чи просто це красива легенда, встановити сьогодні важко. Тим більше, чи розкриває походження назви села Порошково це пояснення? Наліт таємничості залишається.

Іван Готра
Вчитель історії Порошківської ЗОШ

1 коментар:

Анонім сказав...

"Одна з головних – засновником села, його першим жителем був шолтес Порошко"

А де Ви це знайшли? Читав. що порошково заснували 5 сімей.